Werkbezoek Siemens Hoe de zorg kan leren van de industrie

Werkbezoek Siemens

Dit voorjaar zijn wij, het team ‘Doelmatigheid’ van Q-Consult Zorg, op werkbezoek geweest bij Siemens in Hengelo. Als procesverbeteraars in de zorg leek het ons een uitgelezen kans om in een andere bedrijfstak inspiratie op te doen. In de fabriek in Hengelo worden gasturbines en compressoren gebouwd voor de olie- en gaswinning. Dit zijn grote apparaten, denk maar aan de grootte van een vrachtauto…… En (bijna) elke compressor of gasturbine is anders. Het betreft hier dus geen massaproductie, maar klantspecifieke productie. Zoals in de zorg elke patiënt of cliënt uniek is, zo geldt dat ook voor de producten die in Hengelo worden gemaakt.

Lean door Siemens

Natuurlijk zijn de onderliggende processen allesbehalve uniek en daarmee dus te standaardiseren en optimaliseren. Siemens werkt hier al enkele jaren gestructureerd aan vanuit het Lean gedachtegoed. We hebben een klein kijkje in de keuken gekregen over de achtergrond van het bedrijf en het fabricageproces en zijn toen de fabriek in gegaan: helm op, veiligheidsschoenen aan en de werkvloer op!

Wat direct opviel waren de rust en ruimte. In een fabriek waar zulke grote apparaten worden gebouwd hadden we ons voorbereid op meer lawaai en viezigheid. Maar nee hoor, 5S (scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren en stimuleren) wordt goed toegepast: een plek voor alles en alles op zijn plek! Ook hebben we mooie, slimme voorbeelden van visueel management gezien. Om een eenvoudig maar zeer doeltreffend voorbeeld te geven: elektrisch handgereedschap en hijshulpmiddelen hebben een bepaalde jaarkleur die aangeeft wanneer het middel/gereedschap gekeurd is en gebruikt kan worden. Afwijkende kleur? Niet gebruiken!

Het bezoek aan Siemens was niet toevallig; we werken al langer samen met Siemens Healthcare, met wie we samen een tweedaagse workshop procesoptimalisatie voor laboratoria organiseren. Een van deze twee dagen vindt plaats in Hengelo, waar de deelnemers ‘out of the box’ gaan denken aan de hand van een observatieopdracht. Dat is ons dit werkbezoek ook gelukt; de enthousiaste en breed gedragen toepassing van Lean door Siemens werkt aanstekelijk en geeft energie en ideeën om de Lean- filosofie verder te verspreiden.

En onze samenwerking krijgt nog een mooi vervolg: in september geven wij een workshop aan de teamleiders bij Siemens en gaan we ontdekken wat ‘de industrie’ kan leren van ‘de zorg’!

Werkbezoek bij papierfabriek Coldehove

Q-Consult Zorg organiseert regelmatig een werkbezoek om te leren van andere sectoren naast de zorg. Op 12 oktober 2017 organiseert Q-Consult Zorg samen met ziekenhuis Rijnstate een bezoek aan de papierfabriek van Coldenhove. U kunt zich aanmelden voor dit werkbezoek.

                        Team 'Doelmatigheid' van Q-Consult Zorg:

Het team 'Doelmatigheid' van Q-Consult Zorg