Controlepunten Zelfonderzoek 2016 hebben grote impact

Controlepunten Zelfonderzoek 2016 hebben grote impact

Op dit moment zijn veel ziekenhuizen druk bezig met het Zelfonderzoek 2016: uitvoeren van de deelwaarnemingen, beoordelen van de data-analyse en het documenteren van alle bevindingen. De wijzigingen in controlepunten blijken erg arbeidsintensief.

De Handreiking voor 2016 is eerder ten opzichte van vorig jaar verschenen. De doorlooptijd van het Zelfonderzoek is echter korter. Waar ziekenhuizen vorig jaar een lange uitloop hadden, is het dit jaar de bedoeling het Zelfonderzoek zoveel mogelijk afgerond te hebben voor de jaarrekening. Ondanks de schoning van bepaalde controlepunten t.o.v. 2015 blijft het uitvoeren van de controles en deelwaarnemingen, en daaropvolgend de correcties, intensief. Het vergt extra capaciteit van zowel financiële als medische afdelingen.

De wijzigingen leken in eerste instantie klein, toch is onze bevinding dat de uitvoering een forse impact heeft. Een van de ‘grote’ wijzigingen is het toevoegen van de facturatiedatum aan criteria voor de onderzoeksmassa. Hiermee verkleint de onderzoeksmassa eenmalig, maar moet er nog een analyse plaatsvinden op de zogenoemde ‘Massa B’. Ook blijkt dat zelfs de ‘kleine’ wijzigingen op de controlepunten veel impact hebben op de hoeveelheid werk dat er uit voort komt. 

Ervaringen delen

Ziekenhuizen zijn in 2017 inmiddels wel gewend aan de zelfonderzoeken, toch zorgen de wijzigingen in wet- en regelgeving, controlepunten en aandachtsgebieden van zorgverzekeraars elk jaar voor aandachtspunten en grijze gebieden. De Handreiking biedt vaak onvoldoende duidelijkheid. Reden te meer om te leren van anderen en ervaringen uit te wisselen: Q-Consult Zorg biedt op 30 maart een intervisiebijeenkomst ‘Zelfonderzoek voor ziekenhuizen’. Naast ervaringen delen, zullen we de huidige status van het proces met u bespreken.

Hulp nodig?

Q-Consult Zorg, Q-talent en Casemix ondersteunen zorginstellingen al jaren bij het zelfonderzoek. Naast de tooling kunnen onze consultants u ondersteunen met projectleiding en uitvoer. Q-talent beschikt over snelle, flexibele en slimme talenten om controles uit te voeren en correcties door te voeren.